Skip to main content
ARCHIEF: REWORK Waarom wil ook u investeren in kmo-units?

Waarom wil ook u investeren in kmo-units?

 

1. Investeren levert u
meer op dan sparen


Beter investeren dan sparen – het is het credo van de afgelopen decennia. En toch staat er bijna 300 miljard geparkeerd op Belgische spaarrekeningen. Veel opbrengen doet dat geld echter niet. De rente op spaarrekeningen is bovendien al niet hoog, waardoor u de facto geld verliest door het op een spaarrekening te laten staan.

 

2. Bedrijfsvastgoed is
een verstandige belegging


Dan zijn er interessantere opportuniteiten – beleggen in vastgoed bijvoorbeeld. Veelal wordt dan gedacht aan de aankoop van residentieel vastgoed (appartementen, serviceflats, studentenkoten) of zelfs beleggen in vastgoed via beursgenoteerde vastgoedvennootschappen.

Maar waarom is vastgoed een goede investering?

 • Veiligheid:
  Toegegeven, vastgoedprijzen kunnen fluctueren, maar investeren in vastgoed wordt beschouwd als een veilige belegging.
  De afgelopen jaren zijn de vastgoedprijzen jaar na jaar gestegen en dat vaak sterker dan de inflatie. 
 • Een reguliere inkomstenstroom:
  Tenminste, als u het vastgoed verhuurt. Belangrijke factoren die uw huurrendement mee bepalen? Onder meer hoe recent uw gebouw is (nieuwbouw of niet?), op welke locatie het zich bevindt, maar ook of het tijdelijk leeg stond, of de verhuurkosten niet te hoog zijn. En daar komt dan nog eens bij de huurgelden geïndexeerd kunnen worden

Enkel voordelen, dat kan natuurlijk niet. Investeren in vastgoed is een zaak van de lange termijn, er zijn aankoopkosten mee gepaard zoals registratie en notariskosten, waardoor het een minder liquide investering is.

 

3. De kmo-unit als
investering die rendeert


Veel zaakvoerders investeren uiteraard in een kmo-unit als eigen moderne en duurzame uitvalsbasis – toch biedt bedrijfsvastgoed u als investeerder/verhuurder ook mogelijkheden. Kmo-units brengen bijvoorbeeld lagere instapdrempels met zich mee dan andere types bedrijfsvastgoed zoals logistieke, retail- of zelfs kantoorgebouwen. 

Kmo-units verhuren aan professionele huurders heeft bovendien voordelen:

 • De onroerende voorheffing wordt betaald door de huurder;
 • De beheerskosten van uw unit worden betaald door de huurder;
 • Als eigenaar heeft u minder onderhoud aan een kmo-unit dan aan bijvoorbeeld een appartement of kantoorgebouw;
 • De kmo-units ontwikkeld van BVI.EU zijn gebouwd om modulair en flexibel te zijn: ze kunnen dus makkelijk aangepast worden aan de noden van uw huurders zonder dat u daar veel kosten aan heeft. En dat voor elke huurder opnieuw en opnieuw.

 

 


BVI.EU aan uw zijde
als kmo-vastgoedexpert

Bij eender welke investering speelt fiscaliteit uiteraard een rol. Dat is bij een investering in bedrijfsvastgoed niet anders. Belangrijk om weten is dat de werkelijke huuropbrengsten belast worden bij verhuur van professioneek vastgoed – een groot verschil met het verhuren van residentieel vastgoed. Er wordt dus veelal in bedrijfsvastgoed geïnvesteerd via een vennootschap om gebruik te kunnenmaken van afschrijvingen en btw-recuperatie.

Sinds 2019 is het in bepaalde gevallen bovendien mogelijk om btw aan te rekenen op onroerende verhuur voor nieuwbouw.

Anderzijds zal bij de verkoop van vastgoed uit de vennootschap de meerwaarde belast worden. Het is dus belangrijk dat u voldoende advies inwint van een expert.

Nieuwsgierig naar hoe wij u kunnen helpen bij investeren in kmo-vastgoed? Op BVI.EU kan u alvast vertrouwen! We zetten meer dan 20 jaar ervaring en expertise in het domein van kmo-vastgoed graag in voor uw bedrijf.  We kijken er alvast naar uit om de mogelijkheden verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

 


 

Nieuwsgierig? Bekijk onze lopende projecten

We bespreken graag samen
hoe we u kunnen bijstaan!

Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.