Skip to main content
BVI.EU exporteert zijn bedrijvenparken

ONTWIKKELAAR UIT KONTICH BESTUDEERT OPRICHTING VASTGOEDFONDS

BVI.EU pionierde in ons land met de ontwikkeling van hoogwaardige, duurzame kmo- en bedrijvenparken. Nu richt de ontwikkelaar zijn pijlen op onze buurlanden. In eigen land zet hij ook in op dienstverlening. LAURENZ VERLEDENS

Veertien bedrijvenparken heeft BVI.EU momenteel in ontwikkeling. De recentste eerstesteenlegging vond plaats eind september in Evergem, vlak bij de Gentse haven. Het Heermeers Green Business Park zal 39 kmo-units tellen, samen goed voor 8100 vierkante meter bedrijfsruimte. De units krijgen oppervlakten tussen 115 tot 235 vierkante meter en kunnen in functie van de noden van de klant gecombineerd worden.

Heemeers Green Business Park is daarmee een typisch project van BVI.EU. Eind jaren negentig startte Michel Meers met de ontwikkeling van kmo-parken aan de rand van steden. De meeste gevestigde projectontwikkelaars haalden toen nog hun neus op voor dit soort bedrijfsvastgoed. Maar de timing van Michel Meers zat goed. De milieuregelgeving voor bedrijfsgebouwen werd strenger en binnenstedelijk moest kmo-ruimte steeds vaker plaatsmaken voor meer lucratieve residentiële ontwikkelingen. Buiten de steden lagen veel verlaten industriële sites te verkommeren. BVI.EU bracht vraag en aanbod samen in kmo-parken die er bovendien ook nog eens groen en fris uitzagen.

Sinds enkele jaren legt BVI.EU zich ook toe op de ontwikkeling van gemengde businessparken. Op deze parken vult BVI.EU het aanbod van kmo-units aan met kantoorgebouwen. “Het zijn meestal grotere sites”, zegt Jurgen Mesens, CEO van BVI.EU. “En vaak zijn het herontwikkelingen van oude bedrijfsgebouwen of -terreinen. In Waver hebben we op de oude Philips/Mitra-site een bedrijvenpark gerealiseerd met 55 kmo-units, een kantoorgebouw, enkele showrooms en een stukje retail. Onze hoofdzetel voor Wallonië is daar overigens ook gevestigd.”   

Nog in Waver heeft BVI.EU vergevorderde plannen voor een eerste themabedrijvenpark. Quantum Biospace richt zich specifiek tot bedrijven die actief zijn in biotech en gezondheidstechnologie. Er komt 63.000 vierkante meter bedrijfsvastgoed, een mix van kantoren, labo’s en productie -en opslaghallen.

Het Green Business Park Gate 7 langs de Prins Boudewijnlaan in Kontich is een ander voorbeeld. Op de voormalige site van auto-onderdelenproducent Federal Mogul combineert dit bedrijvenpark dit park zestig kmo-units met vier kantoorgebouwen (13.000 m2) en een voor fineerhoutspecialist Dimec op maat gemaakt gebouw van 6500 vierkante meter. “Naast de kmo-parken en gemengde businessparken zijn dat soort build to suit-gebouwen ons derde product”, vervolgt Mesens. Met een investeringswaarde van ongeveer 65 miljoen euro Park Gate 7 voorlopig het duurste project van BVI.EU.

Fonds in de steigers

Deze zomer lanceerde BVI.EU ook een eerste project in Waalwijk in Nederland. Het is een bevestiging van de buitenlandse ambities van BVI.EU. Het heeft ook al projecten lopen en opgeleverd in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Jurgen Mesens geeft toe dat de buitenlandse expansie ook te maken heeft met de toegenomen concurrentie in eigen land. Met onder meer Futurn, Resolve Real Estate, Global Estate Group, Hexagon en Hercull heeft BVI.EU vooral in Vlaanderen enkele stevige concurrenten. “Naast die professionele spelers zijn er ook nog tal van lokale of gelegenheidsontwikkelaars”, merkt Mesens op. “En België is natuurlijk ook geen grote markt.”

Zijn de typische BVI.EU-projecten makkelijk exporteerbaar naar onze buurlanden? “We hebben de voorbije jaren hard gewerkt op de standaardisatie van onze producten”, antwoordt Jurgen Mesens. “Maar als je naar het buitenland trekt, weet je ook dat je moet aanpassen aan de plaatselijke regelgeving en gebruiken. Daarom hebben we in elk land een lokaal team dat ook met lokale partners werkt.”

“De voorbije twee jaar neemt de verhuur ook in Belgie toe. Door de gestegen rente krijgen kleine ondernemers moeilijker financiering” – JURGEN MESENS, CEO VAN BVI.EU

Zeker in Duitsland zijn er volgens Jurgens Mesen nog veel mogelijkheden voor de herontwikkeling van oude industriële sites naar kmo-parken. BVI.EU is overigens een van de weinige Belgische bedrijven met een stand op de internationale vastgoedbeurs Expo Real in München.

In Lübeck in het noorden van Duitsland lanceerde BVI.EU deze zomer een bedrijvenpark dat heel sterk aanleunt bij het Belgische BVI.EU-product: 40 kmo-units en een gebouw op maat te midden van veel groenzones. Bij de buitenlandse gebruikers van het bedrijfsvastgoed ziet Jurgen Mesens wel een belangrijk verschil. “België is altijd een kopersmarkt geweest. In onze buurlanden verhuren we veel frequenter. De voorbij twee jaar zien we echter ook in België het aandeel van de verhuringen toenemen. De verklaring is simpel: als gevolg van de gestegen rente is het voor kleine ondernemers moeilijker geworden om een financiering te krijgen. Voor ons maakt dat niet zo veel uit, want er is nog veel interesse van investeerders voor dit soort panden. Ook omdat de rendementen voor bedrijfsvastgoed hoger zijn dan die in het residentiële segment.”

De buitenlandse projecten houdt BVI.EU voorlopig in portefeuille. “We bekijken de piste om hiervoor ook een fonds op te zetten”, zegt Mesens. “Omdat we ook meer willen instaan voor het beheer en het vervolg van die ontwikkelingen. We zijn nu de eerste stappen aan het zetten. Welke vorm het fonds krijgt? Dat is nog te vroeg. Het hangt ook af van de partijen waar we mee onderhandelen.”

Diensten

Met het oog op de binnen- en buitenlandse expansie stapte HR-dienstverlener Securex dit voorjaar als minderheidsaandeelhouder in het kapitaal van BVI.EU. Tot dan was oprichter Michel Meers de enige aandeelhouder. De twee partijen kenden elkaar al: de verzekeringstak van Securex was in de rol van ad-hoc financieringspartner betrokken bij de realisatie van enkele parken.

Bij de aankondiging van de kapitaalinjectie maakten BVI.EU en Securex ook het plan bekend om een gezamenlijk aanbod te ontwikkelen. “We zijn dat nu effectief aan het uitbouwen”, zegt Jurgen Mesens. “BVI.EU en Securex richten zich elk op hun eigen terrein tot kmo’s. Door onze knowhow te bundelen kunnen we onze klanten en gebruikers nog meer ontzorgen. Onze dienstverlening rond huisvesting wordt dus uitgebreid met de diensten van Securex in administratie, verzekeringen, human resources enzovoort.  De bedoeling is om een totaalpakket aan te bieden met ontzorging in huisvesting en administratie.”

‘NIET MET DE FIETS NAAR HET KMO-PARK’

BVI.EU profileert zich met kmo-parken die hoge duurzaamheidsstandaarden halen. “Sinds een vijftal jaar leveren alleen nog maar gasloze bedrijvenparken op”, zegt Jurgen Mesens.” In Waver combineren we verschillende technieken zoals geothermische warmtepompen en zonnepanelen waardoor het complex zelfvoorzienend wordt. Daarnaast hebben we ook veel aandacht voor hergebruik van materialen en biodiversiteit. In verschillende parken zijn er bijvoorbeeld bijenhotels.”

Duurzame mobiliteit is volgens Mesens ook een aandachtspunt. “Ons project in Waver ligt bijvoorbeeld dicht bij het station van Bierges. Als het kan, dan zullen we het zeker proberen. We voorzien in onze projecten ook fietstenstallingen. En in de gemengde projecten met kantoren worden die ook goed gebruikt. Maar we moeten ook realistisch zijn:  de vakmensen van een klein bouwbedrijf gaan niet met de fiets naar het kmo-park komen.”