Skip to main content
Investeren in KMO-units

Investeren in vastgoed: al gedacht aan kmo-vastgoed?

Beter investeren dan sparen, dat is het credo van de afgelopen jaren. Met de lage rendementen op klassieke spaarproducten is het alsmaar interessanter geworden om te investeren in andere categorieën, zoals vastgoed bijvoorbeeld. De rente is bovendien lager dan de inflatie, waardoor je de facto geld verliest als het op een spaarrekening staat.

Voordelen van investeren in vastgoed

Veel interessanter wordt het dan om te investeren in vastgoed. Vaak wordt dan gedacht aan de aankoop van residentieel vastgoed (appartementen, service flats, studentenkoten) omdat we dat kennen.

Er zijn heel wat voordelen aan het investeren in vastgoed.

  • Investeren in vastgoed wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Ok, vastgoedprijzen kunnen uiteraard fluctueren, maar de afgelopen jaren zijn de vastgoedprijzen jaar na jaar gestegen, en vaak zelfs sterker gestegen dan de inflatie. Waardoor vastgoed erg goed zijn waarde behoudt of meer waard wordt.
  • Naast stijgende vastgoedprijzen, genereren vastgoed als investering ook een reguliere inkomstenstroom, tenminste als je het vastgoed verhuurt. Bovendien zijn huurgelden te indexeren, waardoor ook je inkomstenstroom beschermt is tegen inflatie.
  • Bij een investeringsvraag hoort uiteraard ook een rendementsvraag. En daar voor zijn een aantal factoren bepalend. Naargelang je investering in nieuwbouw is of niet, de locatie, maar ook tijdelijke leegstand en kosten om het pand te verhuren spelen allemaal een belangrijke rol in de bepaling van je huurrendement. Maar reken op een realistisch nettorendement tussen 3% en 5%.

Enkel voordelen, dat kan natuurlijk niet. Investeren in vastgoed is een zaak van de lange termijn, er zijn aankoopkosten mee gepaard zoals registratie en notariskosten, waardoor het een minder liquide investering is.

Bedrijfsvastgoed: investeren zonder zorgen

Maar had u al gedacht aan het investeren in kmo-units? Met een investering in een kmo-unit, investeert u in bedrijfsmatig vastgoed maar met lagere instapdrempels dan bijvoorbeeld investeren in logistiek, retail of zelfs kantoorvastgoed, die ook deel uitmaken van de categorie bedrijfsvastgoed.. Veel zaakvoerders investeren uiteraard in eigen moderne en duurzame uitvalsbasis. Te meer daar de kmo-units ontwikkeld door BVI.EU een erg grote mate van modulariteit en  flexibiliteit genieten. Ook als investeerder is dat interessant, omdat die elementen belangrijk zijn in het waardebehoud van het vastgoed, maar ook de vraag op de huurmarkt naar een kwalitatieve, duurzame uitvalsbasis voor ondernemingen om verder te groeien.

Verhuren aan professionele huurders heeft bovendien voordelen:

  • de onroerende voorheffing wordt betaald door de huurder
  • de beheerkosten worden betaald door de huurder
  • als eigenaar heeft u minder onderhoud dan bij een appartement

Fiscaliteit

Bij eender welke investering, speelt fiscaliteit een rol, en dat is bij investeren in bedrijfsvastgoed niet anders. Belangrijk om weten is dat de werkelijke huuropbrengsten belast worden. En dat is een groot verschil met het verhuren van residentieel vastgoed. Er wordt dus veelal in bedrijfsvastgoed geïnvesteerd via een vennootschap om gebruik te kunnen  maken van afschrijvingen, btw recuperatie, sinds 2019 is het bovendien mogelijk om BTW aan te rekenen op onroerende verhuur voor nieuwbouw.

Anderzijds komt erbij natuurlijk dat bij verkoop van vastgoed uit de vennootschap, de meerwaarde zal belast worden. Win dus voldoende advies in.

Contact

Nieuwsgierig naar hoe wij u kunnen helpen bij investeren in kmo-vastgoed? Bij BVI.EU heeft u alvast de juiste partner gevonden met meer dan 20 jaar ervaring en expertise in het domein van kmo-parken

We kijken ernaar uit om in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden verder toe te lichten.

Onze projecten

Neem zeker een kijkje naar de projecten die we vandaag aanbieden.