Skip to main content
BVI.EU lanceert de ontwikkeling van Quantum Biospace

Op 21 maart lanceerde BVI.EU  haar nieuwste vastgoedproject “Quantum Biospace” tijdens een uitgebreide persconferentie. Dat nieuwe bedrijvenpark (of noem het gerust ‘bedrijvendorp’) van 63.000 m² in Waver-Noord  is speciaal ontworpenvoor biotech- , deeptech-, pharmatechbedrijven. BVI.EU diende hiervoor deze maand een bouwaanvraag in.

>> Meer weten over dit project? Klik hier!

Primeur in de Belgische bedrijfsvastgoedsector

Als eerste bedrijfsvastgoedontwikkelaar in heel België en gedreven door het momentum van Big Data, Machine Learning en High Performance Computing in de biofarmaceutische industrie, besloot BVI.EU deze gloednieuwe vastgoedhub op te richten. Zo wil BVI.EU de positionering van België als Biotech-hub verankeren in Europa. Door de juiste vastgoedoplossingen aan te bieden, wil BVI.EU daarmee de opkomst van nieuwe manieren voor het ontdekken, ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen mee versnellen.

Het prestigieuze Quantum Biospace®”-project zal 25.500 m²  aan onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en 37.500 m² aan productie- en marketingruimten, datacenters, rekencentra en andere kantoorruimtes omvatten. Daarnaast zal er ook 5.500 m²  aan gemeenschappelijke ruimtes voorzien worden met o.a. een restaurant, een conferentiecentrum en een boetiekhotel. Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de stad Waver.

Meer dan 50% van het terrein zal gebruikt worden voor groenvoorzieningen en recreatie. Zo wil BVI.EU werkomstandigheden creeëren die de levenskwaliteit op het werk aanzienlijk verogen en de aantrekkingskracht van bedrijven versterken in de huidige “war for talent”. Zo creeëren zij meer mogelijkheden voor academische en industriële samenwerking.

 

Strategisch gelegen locatie in het hart van Europa

Het vastgoedproject zal zich bevinden in een uitzonderlijke omgeving in het hart van Waals-Brabant, op minder dan 30 km van Brussel, op het kruispunt van de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel en tussen het groen.  et project zal deel van het industrieterrein Waver Noord.

In de buurt zijn reeds grote Belgische industriële spelers actief  zoals UCB en GSK, alsook een groot aantal biotechs actief in geneesmiddelenonderzoek zoals iTeos Therapeutics en Galapagos Therapeutics, ArgenX en Ablynx. Daarnaast vindt u hier ook het VIB en WelBio (de twee nationale onderzoeksinstituten in biotechnologie) en gerenommeerde academische centra zoals UCLouvain, KULeuven, ULB en VUB. Ten slotte ligt het project ook vlakbij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen, de Europese Commissie en EuroNext, de Brusselse beurs.

“We zijn bijzonder trots op de ontwikkeling van Quantum Biospace, een project dat innovatie en duurzaamheid in de Belgische biofarmaceutische industrie zal stimuleren”, aldus Geoffroy Dumonceau, Chief Development Officer bij BVI.EU. “Quantum Biospace is een voorbeeld van de Belgische inzet voor innovatie op het gebied van biotechnologie en artificiële intelligentie (AI). Deze vastgoedoplossing biedt onderzoekers, ondernemers en industriële spelers nieuwe kansen, terwijl ze op lange termijn een positieve impact zal hebben op de volksgezondheid.”

“Toen de Stad Waver deze grondreserve bijna twee decennia geleden verwierf, was deze uiteraard niet bestemd voor traditionele industriële ontwikkeling”, aldus Anne Masson, burgemeester van Waver. “De intrinsieke kwaliteiten van dit terrein en zijn ideale ligging brachten ons ertoe een zeer strikt en ambitieus bestek op te stellen. We moesten een koper selecteren die alle garanties had om een resoluut innoverend project uit te voeren met respect voor het milieu. Quantum Biospace heeft al deze kwaliteiten en gaat zelfs verder dan onze eisen en verwachtingen. Wij zijn blij met dit partnerschap, dat onze stad en haar bedrijvenpark naar een nieuwe horizon tilt.”

Duurzaamheid en energie-efficiëntie in het hart van het gebouwontwerp

De gebouwen zijn zo duurzaam mogelijk ontworpen. Ze zullen worden aangedreven door fotovoltaïsche panelen en groene energie uit aardwarmte om de koolstofvoetafdruk van de eindgebruikers te verkleinen. Door de installatie van verschillende apparaten zal het regenwater op het terrein volledig kunnen worden beheerd en waar mogelijk herbruikt. De kantoor- en onderzoeksruimten zullen ook BREEAM-EXCELLENT gecertificeerd zijn.

Zachte mobiliteit wordt ook sterk aangemoedigd binnen het park, dankzij de aanleg van meer dan 2,3 km nieuwe voetgangers-fietspaden en de terbeschikkingstelling van deelfietsen en e-bikes.

Een nieuwe troef voor België in de biofarmaceutische sector

België is wereldleider in de biofarmaceutische sector. Het is het 4de grootste Europese land op het gebied van onderzoek en ontwikkeling met meer dan 5 miljard euro investeringen per jaar. De industrie stelt 42.000 mensen tewerk, waaronder 6.000 onderzoekers, en genereert 20 miljard euro productie en 55 miljard euro export.

“Quantum Biospace is een 100% particulier initiatief van BVI.EU. Het zal het Belgische aanbod als hub voor biotechbedrijven versterken”, aldus Florence Bosco, Biotech Business Developer en projectmanager bij BVI.EU. “Het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen volgt de wet van Eroom, dat wil zeggen dat de kosten en de duur ervan de afgelopen 30 jaar alleen maar zijn toegenomen. Vandaag zijn er concrete aanwijzingen dat het gebruik van kunstmatige intelligentie het potentieel heeft om de prestaties van biofarmaceutische O&O aanzienlijk te verbeteren. Met dit project zal BVI.EU deze noodzakelijke transformatie helpen versnellen.”

 

Quantum Biospace kreeg ook de nodige media-aandacht: 

>> Canal Z (video)

>> TVCom (video)

>> La Dernière Heure

>> NCP Wallonie

>> Healthcare Excecutive

>> La Capitale (Sud Info)

>> Le Spécialiste

>> Ville de Wavre

>> Pharma Sphere